Commentaar: is glycerol een werkzaam hoestmiddel bij kinderen?

Een lezer stelde ons een vraag over de werkzaamheid van Balso Kids®, een medisch hulpmiddel in siroopvorm op basis van glycerol dat voorgesteld wordt voor de behandeling van droge hoest bij jonge kinderen (6 maanden tot 6 jaar), een leeftijdsgroep waarbij de klassieke antitussiva gecontra-indiceerd zijn.  

  • In het standaardwerk Martindale wordt glycerol vermeld als één van de “demulcents”, d.w.z. verzachtende middelen. Dergelijke producten, waartoe ook honing, zoethout en sacharosesiroop behoren, zouden een beschermlaag vormen op het keelslijmvlies, en zo de lokale overprikkelbaarheid tegengaan. 

  • Gezien we geen studies vonden die de werkzaamheid van glycerol bij hoest onderbouwen,  kunnen er geen concrete aanbevelingen geformuleerd worden in verband met de doelgroep, dosering, behandelingsduur enz. 

  • Balso Kids® is niet vergund als geneesmiddel. Het is vrij verkrijgbaar als medisch hulpmiddel. De eisen voor medische hulpmiddelen zijn verschillend van deze voor geneesmiddelen, met bijvoorbeeld veel minder strikte eisen inzake bewijzen van werkzaamheid. Er bestaat binnen het FAGG een cel die bevoegd is voor het verzamelen en evalueren van incidenten die optreden met medische hulpmiddelen (materiovigilantie) [voor meer details inzake medische hulpmiddelen, zie www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/gezondheidsproducten/medische_hulpmiddelen_hulpstukken en www.afmps.be/nl/public_information/medische_hulpmiddelen].

  • De naam Balso Kids® leidt tot verwarring; inderdaad zijn Balsoclase Mucolyticum® (op basis van het mucolyticum carbocisteïne) en Balsoclase Dextromethorfan® (op basis van het antitussivum dextromethorfan) beide  vergund als geneesmiddel, dit uitsluitend voor gebruik bij volwassenen.

  • Bij hoest bij kinderen dient steeds te worden gezocht naar de oorzaak van het hoesten; in de meeste gevallen is dit een acute bovensteluchtweginfectie die zelflimiterend is en geen medicamenteuze aanpak vereist. In verband met het zeer restrictieve gebruik bij kinderen van antitussiva, guaifenesine, nasale preparaten met vasoconstrictoren en mucolytica, zie Folia maart 2013 en Folia september 2013.