Goed om te weten
Influenzavaccins: rol van de apotheker uitgebreid sinds 1 oktober

De apotheker mag sinds 1 oktober een voorschrift opmaken voor een influenzavaccin. Het blijft belangrijk dat de focus op de prioritaire doelgroepen ligt waarbij het nut van influenzavaccinatie onderbouwd is.

Sinds 1 oktober mogen ook apothekers een medisch voorschrift opmaken voor een influenzavaccin, en dit voor elke persoon die naar een influenzavaccin vraagt. Het doel van deze maatregel is het traject voor de patiënten te verkorten (deze moeten niet eerst bij de arts langs gaan voor een voorschrift) en de vaccinatiegraad te verhogen.
De apotheker mag de derdebetalersregeling toepassen voor alle personen die in aanmerking komen voor terugbetaling (zie symbool ter hoogte van de terugbetalingscategorie bij de influenzavaccins in het Repertorium), voor zover ze beschikken over de nodige informatie om dit te bevestigen. De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) roept de apothekers op om in geval van onduidelijkheid of twijfel of griepvaccinatie al dan niet aangewezen is, de persoon door te verwijzen naar de huisarts.
Er zijn voor het seizoen 2021-2022 meer influenzavaccins beschikbaar dan vorig griepseizoen, waardoor er geen gefaseerd verloop van de vaccinatie tegen influenza is voorzien.
Verwacht wordt dat de griepvaccins vanaf 15 oktober worden geleverd aan de apothekers.


Commentaar van het BCFI

Ondanks het feit dat apothekers het influenzavaccin mogen voorschrijven aan elke persoon en er geen gefaseerd verloop van de vaccinatie is voorzien, blijft het aanbevolen om voorrang te geven aan de prioritaire doelgroepen die in aanmerking komen voor influenzavaccinatie. Deze doelgroepen kunnen actief opgeroepen worden om zich te laten vaccineren. De prioritaire doelgroepen zijn :

     (1) de personen met hoog risico van complicaties

  • alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap;
  • patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening (ook indien gestabiliseerd) van longen, hart (uitgezonderd hypertensie), lever, nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, of neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd);
  • personen vanaf 65 jaar;
  • personen die in een instelling verblijven;
  • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder chronische behandeling met acetylsalicylzuur.

     (2) de personen werkzaam in de gezondheidssector (binnen en buiten zorginstellingen),

     (3) de personen die onder hetzelfde dak wonen als de hoogrisicopersonen of als kinderen jonger dan 6 maanden.


Influenzavaccinatie is minder prioritair voor gezonde personen tussen 50 en 65 jaar, en niet prioritair bij gezonde personen jonger dan 50 jaar, tenzij ze behoren tot de hierboven vermelde groepen (2) en (3).
We verwijzen naar de Folia van augustus 2021 voor meer informatie over de beschikbare influenzavaccins komend influenzaseizoen, over het meest recente advies van de Hoge Gezondheidsraad en voor informatie rond de vaccinatie tegen influenza tijdens de zwangerschap.


Bronnen

1.  KAVA: Griepvaccins: uitbreiding rol apotheker vanaf 1 oktober. Bericht van 09/09/21
2.  FAGG:  Griepvaccin: 840 000 meer dosissen beschikbaar voor griepseizoen 2021-2022. Bericht van 23/09/21