Geneesmiddelenbewaking: fatale overgevoeligheidsreactie door lamotrigine

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving recent melding van het optreden van een ernstige overgevoeligheidsreactie bij een 42-jarige epilepsiepatiënt onder behandeling met lamotrigine (Lambipol®, Lamictal®, Lamotrigine EG®, Lamotrigine Sandoz®) aan een dosis van 100 mg p.d. Zes weken na starten van de behandeling ontwikkelde de patiënt lymfadenopathie, Quincke-oedeem, urticaria, koorts en fulminante hepatitis. Ondanks corticotherapie en stoppen van de behandeling overleed de patiënt. De patiënt werd reeds lange tijd ook behandeld met de anti-epileptica clonazepam en levetiracetam.

Het gaat hier zeer waarschijnlijk om een Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms (DRESS)-syndroom, gekenmerkt door koorts, exantheem, lymfadenopathie en eosinofilie, en mogelijk gepaard gaande met nier-, lever- en longaantasting. In de literatuur wordt de incidentie van het DRESS-syndroom bij patiënten behandeld met lamotrigine geschat tussen 1/1.000 en 1/10.000. De ernst van dit syndroom varieert sterk. Het DRESS-syndroom wordt vermeld in de Samenvatting van de Kenmerken van het Product (SKP, de vroegere wetenschappelijke bijsluiter) van de specialiteiten op basis van lamotrigine.

Het DRESS-syndroom is vooral gerapporteerd bij inname van allerlei anti-epileptica maar werd ook beschreven met allopurinol, anti-infectieuze middelen, sulfasalazine, NSAID’s en strontiumranelaat [zie ook Folia juli 2008].

De eerste tekenen van overgevoeligheidsreactie, o.a. koorts, adenopathie, kunnen vóór de huideruptie optreden. Indien dergelijke symptomen wijzend op een DRESS-syndroom optreden, dient het verdachte geneesmiddel onmiddellijk gestopt te worden.